VAN KWALITEIT TOT SOFTWARE ARCHITECT ALS EEN KUNSTENAAR.

Kwaliteit is niet te definiëren en niet te meten. En toch weet iedereen wat kwaliteit is.

KWALITEIT

Zet twee teksten naast elkaar en iedereen kan je zeggen welke van betere kwaliteit is, zonder dat je dat rationeel of logisch kan verklaren. Hetzelfde geld voor een schilderijen, muziek, comedy, architectuur, eten, design, etc.

KWALITEIT EN SMAAK

Kwaliteit en smaak zijn twee verschillende begrippen. We maken hier een onderscheid, hoewel ze dicht bij elkaar liggen. Kwaliteit is objectief. En smaak is subjectief. Een schilderij kan van hoge kwaliteit zijn, maar je persoonlijk minder aanspreken. Niet iedereen vindt dezelfde muziek mooi. Terwijl je wel de kwaliteit ervan kan inzien. Een hoogwaardige wijn zal niet iedereen smaken.

KWALITEIT BEOORDELEN

Hoe groter het verschil in kwaliteit is, hoe makkelijker je het verschil ziet. Hoe hoger de kwaliteit is en hoe dichter ze bij elkaar liggen, hoe moeilijker wordt het te zeggen welke van hogere kwaliteit is. Op dat moment vallen we terug op experts om de kwaliteit te beoordelen. Hoe meer kennis en ervaring je van het onderwerp hebt, ben je beter in staat te beoordelen wat een hogere kwaliteit heeft.

LEVEN ZONDER KWALITEIT

Stel we halen kwaliteit weg uit het leven. Iedereen zou leven in dezelfde grijze huizen. We hebben geen schilderijen meer aan de muur, omdat we geen verschil zien tussen een kale muur en een schilderij. We hebben geen muziek meer. Er is geen verschil tussen ruis en muziek meer is. Er is geen humor meer. We maken allemaal gebruik van openbaar vervoer. Er is geen beleving meer. We roken en drinken niet meer.

WAT BLIJFT ER OVER ZONDER KWALITEIT?

Wiskunde, logica, filosofie, wetenschap, rationeel denken. Alles wat we kunnen meten, definiëren en beredeneren.

KWALITEIT IN TECHNIEK

Bekijken we techniek dan is dat op het eerste gezicht, wetenschappelijk, logisch, etc. puur gericht op wat het moet doen. Niets wat te maken heeft met kwaliteit. En toch kunnen we techniek beoordelen op het gebied van kwaliteit. De ene auto heeft een hogere kwaliteit dan de andere. Het ene stuk software is beter dan de andere, hoewel ze precies hetzelfde doen.

SOFTWARE ARCHITECT ALS KUNSTENAAR

Kwaliteit kunnen we niet definiëren, niet meten, maar wel beoordelen. Het is niet rationeel, maar eerder een kunstvorm. Pas je dit toe op software architectuur, dan is de kwaliteit van software eerder te zien als kunst. En kun je zeggen dat een software architect een kunstenaar is.

KWALITEIT VERBETEREN

Kunnen we dan de kwaliteit verbeteren? Ja er zijn aspecten die kwaliteit beïnvloeden. Een schilder kan technieken en methoden gebruiken om de kwaliteit van zijn schilderijen te verbeteren (perspectief, gouden snede, penseelvoering, kleurgebruik, etc.) Een schrijver kan methoden gebruiken om zijn teksten beter te maken (outline, samenhang, taalgebruik, etc.) Hetzelfde geld voor software architectuur.

In een volgend artikel zal ik in gaan op welke aspecten invloed hebben op de kwaliteit van Software en welke methoden er zijn deze te verbeteren.

Inspiratie voor dit artikel is ontstaan uit een discussie tijdens de OneConference after,after party en het boek Zen and the Art of Motor maintenance.

 

#softwarearchitecture #quality #outsystems #oneconference