Een lowcode ontwikkelaar is geen ontwikkelaar!

Hij klikt en sleept alleen wat dingen aan elkaar. Dat kan iedereen. Een uitspraak die ik recentelijk vaak heb gehoord.

Programmeren is niet code kloppen. De standaardopmerking toen ik in de IT begon. Ik begon met lesgeven in gestructureerd programmeren. Dat was nog in Cobol. Programmeren is het logisch denkproces ervoor, met behulp van visuele structurering methoden (FlowChart, UML etc.). Dat wordt dan vertaald met code naar een werkende applicatie. En dit is niet veranderd. De programmeertaal is ondergeschikt. Het logisch structuren en opzetten van een oplossing is het belangrijkste.

Tegenwoordig is er naast het kunnen logisch structureren nog veel meer belangrijk geworden. Een ontwikkelaar moet webtechnologieën kennen, hij moet verstand hebben van APIs, hij heeft kennis nodig van User Experience, van databases, entiteiten en relaties, Design Patterns, en kunnen integreren met bestaande systemen.

Dit is voor een high-code ontwikkelaar niet anders als voor een low-code ontwikkelaar! Het grote verschil is dat een low-code ontwikkelaar dit meteen visueel kan doen en niet een extra vertaling hoeft te maken naar code. Hiermee kan hij oplossingen sneller en eenvoudiger creëren.

Wat moet een low-code ontwikkelaar voor kennis en vaardigheden hebben?

Ontwikkelaar

Front-End ontwikkelaar

Techlead

Originele blog voor LinkedIn