Met meer dan 27 jaar ervaring in de IT als software architect bij LowQode, heeft Marc Wetters een schat aan ervaring opgebouwd. Hij werkte hier aan diverse projecten bij klanten, waaronder bedrijven in uiteenlopende sectoren zoals industrie, overheid en onderzoeksorganisaties. Marc deelt graag zijn inzichten over de opkomende ontwikkelingen die hij vooral ziet in de low-code markt.
Low-code is een begrip dat de laatste tijd steeds meer bekendheid heeft gekregen, met name vanwege het snelle tempo van de digitale transformatie waarmee organisaties worden geconfronteerd. Marc legt uit: ‘LowQode richt zich voornamelijk op het low-code ontwikkelplatform OutSystems, waarmee we bedrijfsapplicaties ontwikkelen en specifieke functies bouwen in samenspraak met de klant. Dit kan variëren van apps tot volledig geautomatiseerde processen. Na grondig onderzoek bepalen we wat nodig is zodat we het voor de klant kunnen gaan bouwen.’
Wat is het verschil tussen standaard software, maatwerk en low-code?
Standaard software biedt bewezen oplossingen die vaak algemene behoeften dekken, terwijl low-code de mogelijkheid biedt om op maat gemaakte oplossingen te bouwen die specifiek zijn afgestemd op unieke bedrijfsprocessen. Marc licht toe: ‘Bij standaard software koop je een product en kun je de functionaliteit meteen gebruiken, maar ben je beperkt tot de functionaliteit die het product levert. In de traditionele manier van softwareontwikkeling wordt een applicatie ontwikkeld, waarvoor je een team nodig hebt met vakspecialisten. Het duurt over het algemeen vaak enkele maanden om maatwerk software te ontwikkelen, waardoor het ook relatief duur is. Tegen de tijd dat de software klaar is, kan de eindgebruiker het gaan testen. Bij low-code platforms, zoals OutSystems, maak je gebruik van standaard blokken met behulp van het zogeheten ‘drag & drop’. Je knoopt allerlei blokken aan elkaar en je hoeft niet te coderen, want je maakt gebruik van een toolset met blokken. Het betekent overigens niet dat je geen kennis in huis moet hebben; wij doen het beheer en onderhoud voor onze klanten en zorgen bijvoorbeeld dat er achteraf nog wijzigingen gedaan kunnen worden, of dat we het kunnen uitbreiden naar behoefte.’
Waarom kiezen voor low-code versus maatwerk software en/of standaard software?
Dit is natuurlijk afhankelijk van de specifieke organisatie en haar bedrijfsprocessen. Bij de keuze tussen standaardoplossingen, maatwerk en low-code spelen verschillende overwegingen meestal een rol:
1. Kosten: de kosten van low-code zijn lager in vergelijking met maatwerk software.
2. Time-to-market: het bouwen van maatwerk software vergt tijd, vooral in traditionele omgevingen waar alles vanaf nul wordt gemaakt, terwijl met low-code gerealiseerde software sneller beschikbaar is.
3. Functionaliteit: standaardsoftware biedt beperkte aanpassingsmogelijkheden, terwijl low-code flexibel is en op maat wordt gemaakt.
4. Beschikbare middelen: heb je een team van kostbare en schaarse programmeurs beschikbaar, of een partner die je hierbij helpt? Of mensen die met low-code zelf applicaties kunnen ontwikkelen, met hulp van een low-code partner?
5. Schaalbaarheid en onderhoud: als je standaardsoftware koopt, ben je afhankelijk van de leverancier voor updates en nieuwe features, terwijl je bij low-code altijd wijzigingen kunt aanbrengen.
6. Concurrentievoordeel: een standaardproduct maakt niet altijd het verschil voor jouw organisatie. Het hebben van een product dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften en doelgroep wordt steeds belangrijker voor het onderscheidend vermogen van een organisatie.
Toenemende populariteit van low-code
In de huidige markt wordt snelheid steeds belangrijker voor bedrijven, waarbij flexibiliteit en het vermogen om snel te reageren cruciaal zijn. ‘Low-code voorziet ook in de groeiende behoefte aan oplossingen die bovenop bestaande omgevingen kunnen worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan een medewerkersportaal of de urenregistratie. Moest je voorheen voor elk van deze processen een nieuwe app kopen of bouwen, met low-code breid je bestaande bouwblokken uit. Dit resulteert in aanzienlijke tijdsbesparingen en een grotere gebruiksvriendelijkheid, waardoor bedrijven sneller resultaten kunnen behalen. Het low-code platform OutSystems staat ook bekend om zijn robuustheid en schaalbaarheid, ongeacht het aantal gebruikers, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor diverse projecten.’
Conclusie
‘Ik zie dat low-code steeds belangrijker wordt; het dicht het gat tussen standaard en maatwerk software. Low-code combineert de voordelen van maatwerk software met de voordelen van standaard software. Het maakt het eenvoudig om systemen aan elkaar te koppelen. Aan de ene kant heb je een nieuwe interface die jouw vooruitgang bevordert, terwijl je nog steeds profiteert van de kracht van de oude systemen. Je hoeft niet alles te vervangen, maar kunt stap voor stap vernieuwen en tegelijkertijd hergebruiken wat je al hebt.’
Marc Wetters
Senior Software Architect at LowQode